Konferencja Kongresu Turystyki Polskiej w Świdnicy już na dobre wpisała się w kalendarz najważniejszych wydarzeń branżowych w roku.
Tegoroczna odsłona, pod hasłem „Turystyka w czasach experience economy”, była już piątym spotkaniem samorządowców, naukowców, przewodników, menedżerów i przedstawicieli organizacji pozarządowych. Ich celem i zadaniem było pochylenie się nad problemami polskiej turystyki oraz próba usystematyzowania najnowszych trendów i przemian w niej zachodzących, a także wymiana doświadczeń na styku biznesu, prawodawstwa i praktyki budowania produktu turystycznego.
Do udziału w konferencji zgłosiło się ponad 300 osób z całego kraju. Tradycyjnie wydarzenie podzielone zostało na część panelową oraz warsztatową. Pierwszego dnia, Teatr Miejski gościł wybitnych specjalistów z obszarów kultury, sportu, ekonomii i marketingu, którzy obradowali na całodniowej sesji, podzielonej tematycznie na kwestie: innowacji produktowej w gospodarce turystycznej, roli dziedzictwa niechcianego w budowaniu produktów turystycznej oraz organizacyjnych i marketingowych aspektach turystyki sportowej.
Drugi dzień tradycyjnie upłynął na, prowadzonych przez ekspertów, warsztatach praktycznych, skierowanych do właścicieli hoteli, gastronomii, organizatorów imprez sportowych, samorządowców i managerów, którzy chcieliby wprowadzić najnowsze rozwiązania i dobre praktyki w swojej działalności w obszarze szeroko rozumianej turystyki.
Podczas uroczystej gali, zamykającej pierwszy dzień konferencji, wręczono nagrody w konkursie organizowanym przez Forum Biznesu. Była to już jedenasta edycja tego prestiżowego ogólnopolskiego programu, a zwycięzców wyłaniano w trzech kategoriach: „Przyjazna Gmina 2019”, „Produkt turystyczny roku” oraz „Usługa turystyczna roku”. Miło nam zakomunikować, że wśród laureatów znalazła się również Gmina Miasto Świdnica za produkt turystyczny „Czerwony Baron”, którego konsekwentnym wdrażaniem i opracowaniem kieruje Referat Turystyki.
Dziękujemy wszystkim uczestnikom, prelegentom i sympatykom za obecność i aktywność w tym roku. My tymczasem już zaczynamy przygotowywać kolejną edycję.